Terug naar overzicht

In een Patient Preference Trial (PPT) design kunnen (een deel van de) deelnemende patiënten hun voorkeursbehandeling kiezen. Dit in tegenstelling tot een standaard Randomized Controlled Trial (RCT) waar deelnemende patiënten op basis van willekeur worden toegewezen aan een type behandeling. Vanuit DORP willen we het PPT design onder de aandacht brengen omdat we merken dat dit steeds meer leeft bij oncologie-onderzoekers. ​​​​​​​

Binnen klinisch (oncologisch) onderzoek wordt RCT beschouwd als de standaard. Om verschillende redenen komt dit steeds meer onder druk te staan. Een daarvan is dat patiënten vaak een sterke voorkeur hebben voor welk type behandeling zij willen en daarom niet gerandomiseerd willen worden. Hierdoor loopt de inclusie van patiënten van een RCT vaak moeizaam. Voor dit soort obstakels biedt het PPT design een aantrekkelijk alternatief. Maar wat zijn dan de aandachtspunten, de voordelen en hoe onderbouw je deze richting subsidieverstrekkers? Ook is het niet altijd duidelijk hoe een PPT design geanalyseerd moet worden, hoe PPT resultaten geïnterpreteerd moeten worden en hoe dit afwijkt van RCT studie resultaten.

Op 17 november 2021 heeft DORP een webinar over het PPT design georganiseerd. Hierin kwamen twee casussen aan bod en besprak een statisticus de methodologische uitdagingen en overwegingen van het PPT design. Het webinar is inmiddels terug te kijken via onze kennisbank.

In 2022 zal er een vervolg komen op het webinar door middel van een document welke onderzoekers kunnen gebruiken ter ondersteuning wanneer zij overwegen een PPT design te starten. In dit document zullen o.a. voor- en nadelen van het PPT worden besproken en zal er richting worden gegeven aan het onderzoeksteam om een juiste beslissing te nemen wanneer het PPT design een van de opties is. Het document zal worden opgesteld door een multidisciplinair team wetenschappers en zal worden geschreven in het Engels.

Het Patient Preference Trial design guidance document is nog in ontwikkeling. Heb je vragen en/of opmerkingen, laat het ons dan weten via info@researchplatform-dorp.nl.

Opgeleverde producten

Webinar Patient Preference Trial design

Bekijk webinar